Nr 2/2004 |
TURYSTYKA, WĘDKARSTWO, REKREACJA |
|
Elżbieta Sadkowska-Szkiruć
Wakacyjna oferta
|
|
|
U progu letniego sezonu turystycznego Wi- gierski Park Narodowy serdecznie zaprasza grupy kolonijne, obozy młodzieżowe, a także indywidualnych turystów do skorzystania z oferty przygotowanej dla wszystkich miłośników aktywnego wypoczynku.
Piękno Suwalszczyzny przyciąga wielu krajoznawców, którym Sekcja Turystyki WPN-u proponuje wycieczki po ścieżkach edukacyjnych parku: „Las”, „Suchary”, „Płazy”, „Jeziora”, „Puszcza” i „Eksploatacja dóbr puszczańskich” oraz po licznych szlakach pieszych, rowerowych i wodnych. Chętni mogą skorzystać z usług prze- wodnickich w językach: polskim, niemieckim, angielskim i rosyjskim.
Wiemy, że turyści nie żyją samym kraj- obrazem, podziwianiem piękna przyrody i pozna- waniem zabytków regionu. Chcą oni także poznawać przysmaki miejscowej kuchni, które przez lata wyrobiły sobie renomę. Wigierski Park Narodowy proponuje turystom udział w zajęciach, podczas których można poznać tradycyjne metody przetwórstwa, oraz w warsztatach kulinarnych promujących wspaniałe wyroby kuchni regionalnej, z jednoczesną nauką przygotowywania tych smakołyków. To rzadka możliwość zgłębienia tajników gotowania kartaczy – najpopularniejszej potrawy na Suwal- szczyźnie, lub soczewiaków – smacznych pierogów nadziewanych farszem z soczewicy.
Początek warsztatów kulinarnych - tarcie ziemniaków
Zajęcia z tradycyjnych metod przetwórstwa mleka organizowane są dla grup dzieci i mło- dzieży oraz dla dorosłych turystów. Ich program obejmuje wycieczkę po wystawie etnograficznej „Ocalić od zapomnienia”, gdzie turyści mogą zapoznać się z historią i życiem mieszkańców nadwigierskich wsi, poznać sprzęty i narzędzia, jakich używano na przełomie XIX i XX wieku. Następnie w gospodarstwie agroturystycznym w miejscowości Tartak uczestniczą w dojeniu krowy, zbieraniu śmietany, warzą twarogi i przy- gotowują białe sery. Największą atrakcją jest ubijanie masła w bojkach – naczyniach klep- kowych wykonanych starą metodą przez bednarza. Ta edukacja – zabawa trwa około 5 godzin. Finał zajęć to wspólna degustacja własnoręcznie wytworzonych produktów, które smakowo przebijają wszystkie inne kupowane w sklepach. Zajęcia mogą zakończyć się wspólną zabawą przy ognisku.
Warsztaty kulinarne to również wspaniała zabawa poznawcza, a także uczta dla pod- niebienia. Na wstępie proponujemy trochę teorii i historii w naszym mini- skansenie. Następnie w gospodarstwie agroturystycznym, którego gospo- dyni kilkakrotnie otrzymywała nagrody i wyróż- nienia w konkursach na potrawy regionalne, bierzemy się ostro do pracy. Czeka nas wspólne obieranie ziemniaków, tarkowanie, wyciskanie, wyrabianie ciasta, przygotowywanie farszu z mięsa (w przypadku kartaczy) lub z soczewicy, gdy poznajemy tajniki wyrobu soczewiaków. Kulminacją jest zdobycie umiejętności gotowania kartaczy, tak, by się nie rozkleiły lub nie przy- paliły w czasie dwugodzinnego gotowania. Jeśli te czynności przebiegną prawidłowo, czeka nas tylko przygotowanie skwarek z boczku, okra- szenie naszego dzieła i oczywiście degustacja. Palce lizać! Największe niejadki zabierają się do konsumpcji, bo przecież własnoręcznie przygo- towana potrawa smakuje najlepiej.
|
Samodzielnie przygotowane kartacze smakują najlepiej
Dla grup pragnących zgłębić tajniki wypieku najprawdziwszego sękacza organizujemy pokazy w innym gospodarstwie wiejskim, po wcześniej- szym uzgodnieniu terminu wizyty. W ubiegłym roku prowadząca pokazy gospodyni została wyróżniona za to regionalne ciasto w konkursie „Nasze kulinarne dziedzictwo”.
Dla smakoszy, którzy jak najszybciej chcieliby poznać miejscowe przysmaki, orga- nizujemy przy pomocy pobliskich gospodarstw agroturystycznych biesiady z potrawami regio- nalnymi. Odbywają się one w pięknie położonym i zagospodarowanym miejscu zwanym „Dziuplą”, przy siedzibie WPN-u w Krzywym. Jest tu budynek z kominkiem i pomieszczeniem kuchennym, który mieści do 40 osób. Można w nim zasiąść przy pięknych, dębowych stołach i raczyć się dobrym jadłem. Na zewnątrz, w „pięknych okolicznościach przyrody”, przy ogromnych ławach pod wiatami, krytymi wiórem osikowym, przy ognisku, może biesiadować nawet do 150 osób.
Specjalną ofertą wakacyjną są zajęcia plastyczne „Tworzymy leśnego skrzata”, na które w każdy wtorek zapraszamy dzieci wraz z ro- dzicami. W czasie trzech godzin uczestnicy poznają otaczającą ich przyrodę, a ze zgroma- dzonych gałązek, liści, kory, szyszek i przygo- towanych kawałków drewna brzozowego i sosno- wego starają się stworzyć wizerunek leśnego skrzata. Dzięki inwencji twórczej dzieci powstają ludki brodate, kudłate, rozczochrane, uśmiech- nięte i smutne, które są pamiątką z Wigierskiego Parku Narodowego. Dzieci otrzymują także dyplomy za udział w zajęciach i przeróżne pieczątki okolicznościowe, które bardzo cieszą małych przyrodników – turystów.
Dla kolekcjonerów przygotowaliśmy okolicz- nościowe pieczątki z pobytu w sali przyrodniczej, na wystawie etnograficznej „Ocalić od zapom- nienia” oraz z wędrówki po szlakach i ścieżkach edukacyjnych Wigierskiego Parku Narodowego.
Wszystkich turystów małych i dużych serdecznie zapraszamy do odwiedzenia naszych pięknych okolic. Dociekliwych i zaintereso- wanych przed wyruszeniem na przyrodniczo – kulturową przygodę, zapraszamy do skorzystania z informacji zawartych na naszej stronie internetowej http://www.wigry.win.pl.
Leśne skrzaty (fot. K.Łukowska)
|